Pohod PD Vrapče

Vrapčanski planinarski pohod organizira se svake godine zadnju nedjelju u mjesecu svibnju. Početak pohoda je u Gornjem Vrapču...

Opširnije...

 

Vrapčanska obilaznica

Obilaskom "Vrapčanske obilaznice" upoznajemo najljepše dijelove zapadne Medvednice. Obilaznica u svojih 21 km dužine i prosječno 6 h hoda prolazi kraj nebrojenih izvora, potoka, slapova i najvećeg na Medvednici, 9 m visokog slapa Sopot...

Opširnije...

Planinarski putovi PD Vrapče

Sekcija za planinarske putove PD "Vrapče" održava sljedeće planinarske putove:

Opširnije...

O Društvu

znak-drustva-mali1Planinarsko društvo Vrapče osnovano je, sada već davne, 1997. godine u Zagrebu, općini Susedgrad, u Vrapču. Naziv je dobilo po dijelu grada u kome je osnovano. U bivšoj državi, Jugoslaviji, na tom je  području djelovalo nekoliko planinarskih društava koja su okupljala ljubitelje prirode.

Kako Vrapče i susjedna naselja sa sjeverne strane završavaju na rubu šume i parka prirode  Medvednica, bilo je mjesta za aktivnost svih planinara i planinarskih društava. Nestankom Jugoslavije tadašnja je privreda došla na kušnju. Lagano se gasila. S njom su nestajala i planinarska društva jer su  bila financijski vezana uz tvornice koje su nestale. Jednim dijelom tu je pomogao i Domovinski rat, dok je drugi bio financijske naravi. Najveći ljubitelji planinarstva i prirode udružili su se i osnovali  novo planinarsko društvo Vrapče, plod nekoliko bivših društava.

Danas planinarsko društvo Vrapče broji stotinjak aktivnih i nekoliko stotina pasivnih članova. Sastanci članstva i ljubitelja planinarstva i prirode održavaju se ponedjeljkom od 20:00 do 21:30 u zgradi stare  općine u Vrapču, Ilica 421. Osim organiziranja jednodnevnih i višednevnih izleta, Društvo vodi brigu o edukaciji članstva u vidu školovanja na stručnim tečajevima i školama Hrvatskog  planinarskog saveza,  kojega  je i samo članica. Održava planinarske putove na području Medvednice i sjevernog Velebita.

U sastavu članstva ima mali tamburaški sastav koji, uz pjesmu, razne proslave i veselice čini ugodnijima i ljupkijima.

Društvo brine i održava čistim i urednim kanjon Dragulinec, a posebno livadu Družinec u kanjonu,  omiljeno sastajalište za druženja i izlete. Vrapčanska obilaznica je plod svih aktivnosti, druženja i ljubavi prema prirodnom i prema najbližem dijelu prirode -zapadnoj  Medvednici. Obilaznica je mali doprinos članova Društva promicanju ljepote i očuvanju toga kraja.

Plan aktivnosti

Brojač posjeta

441164
Danas
Ovaj mjesec
Ukupno od 1.3.2014.
75
3013
441164

RizVN Login