Pohod PD Vrapče

Vrapčanski planinarski pohod organizira se svake godine zadnju nedjelju u mjesecu svibnju. Početak pohoda je u Gornjem Vrapču...

Opširnije...

 

Vrapčanska obilaznica

Obilaskom "Vrapčanske obilaznice" upoznajemo najljepše dijelove zapadne Medvednice. Obilaznica u svojih 21 km dužine i prosječno 6 h hoda prolazi kraj nebrojenih izvora, potoka, slapova i najvećeg na Medvednici, 9 m visokog slapa Sopot...

Opširnije...

Planinarski putovi PD Vrapče

Sekcija za planinarske putove PD "Vrapče" održava sljedeće planinarske putove:

Opširnije...

Naših prvih 20 godina

Počelo je prije 20 godina kada je grupa entuzijasta koji su živjeli planinarstvo odlučila osnovati PD. Vrapče.

Sječam se kada sam u jesen 97-me sreo 4 tada nepoznata čovjeka  koji su mi taj dan pričali o nekom meni nepoznatom svjetu planina. Nisam puno toga razumio, ali sam osjetio strast u glasu i vidio iskre u očima i odmah znao da i ja to hoću. Prvi izlet po snijegu u tenesicama, a dalje je povjest – oprema, planiranje, knjige, karte, novi ljudi, dogovori, izleti, hodanje, druženje i tako u krug. Generatori napretka su bili iskusni članovi koji su tada već dugo bili u planinarstvu, a informacijama u knjigama, ni kartama  najčešće nije moglo vjerovati.

 To je bilo vrijeme prve planinarske škole, markacista, vodića, što je pokrenulo nove škole, nove vodiće, markaciste i na kraju instruktore – sve to uz potporu ili u organizaciji naše krovne organizacije Hrvatskog planinarskog saveza.

Vrlo brzo smo se aktivno uključili u održavanje 3 staze na Medvednici, a uz to dobili i jednu stazu na najdražoj planini Velebitu.

Sječam se kako smo se veselili kada smo odradili prvi izlet na Risnjak autobusom i svih problema koji su nas snašli, ali već tada se vidjelo da je naša najveća kvaliteta zajedništvo.

Krenuli su i višednevni izleti – prvo Velebit, pa Mosor da bi kroz sljedćih 15-ak godina proputovali i planinarili kroz : Sloveniju, Italiju, Austriju, Slovačku, Poljsku,Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.  U Hrvatskoj smo prošli sva gorja i planine, puno pohoda u gostima kod drugih planinara i gljivara, i sa drugim prijateljskim društvima, prošli  sve Nacionalne parkove i Parkove prirode,  ispenjali vrhove svih večih otoka od Krka do Mljeta, livadarili i planinarili od Baranje do Konavala, od Istre do Međimurja. Vozili smo se autobusima, automobilima, kombijima, vlakovima, brodovima, čamcima đipovima, biciklima, žičarama, uspinačama i svakakvim čudnim prevoznim sredstvima – vidjeli smo planine, brda i doline, špilje, vodopade, more, rijeke, usjeke i  jezera, upoznali smo svijet, ali je isto tako svijet upoznao nas!

Veliki dio naših aktivnosti je vezan uz livadu Družinec na koju smo pronašli slučajno i od jedne devastirane lokaciju kroz godine rada stvorili izletište. Odmah se krenulo sa radnim akcijama za 1. Svibanj koje su postale tradicija – prvo radimo, pa jedemo najbolji grah, a poslije legendarne veselice!

Kako smo puno godina razmišljali o tome da napravimo svoj pohod logično je bilo da nam livada Družinec posluži kao baza, a pravi izazov je bio priprema Vrapčanske obilaznice i obilaznice 15 vrhova za 15 godina!

Organiziranjem pohoda u šumi  vrlo brzo smo uvidjeli da  nam je najveći problem kiša, pa se  rodila se ideja o izgradnji nadstrešnice,  tako je uz veliki trud ekipe 2 u 8 osvanulo „Planinarko srčeko“ nama najdraži planinarski objekt. Veliki poticaj su nam nove  klupe i stolovi  koje smo dobili prošle godine i postavili na livadi - zahvaljujemo predsjedniku gradskih četvrti podsused – Vrapče.

Aktivno smo se uključili u projekt „Zlatni medvjed“, kasnije „Snježna Kraljica“ i sudjelovali u svim utrkama Svetskog kupa u slalomu na našem Sljemenu na svim zadaćama koje su postavljene pred nas.

Bili smo i još smo uvijek podrška ili nosioci  projekata koji su pokrenuti  u osnovnim školama – Oton Iveković, Gornje Vrapče i Grof Janko Drašković.

Moram spomenuti još nešto po čemu smo prepoznatljivi, a to je pjesma i veselje na svakom koraku gdje prođemo. Već dugi niz godina u sklopu našeg društva djeluje Vis Putari. Imamo svoju autorsku himnu koja je već prepoznatljiva na planinarskim domovima, a prvi puta izvedena na Samoborskom Fašniku,  na Belcu je snimljen i video spot!

Sretan što sam što sam  upoznao puno dobrih ljudi kroz protekle godine.  Kao i u životu neki dođu da bi ostali, nekima smo samo prolazna stanica,  a uvijek ćemo se sječati onih koji su nas prerano ostavili i otišli planinariti na nebeske planine!

I kao što pjesma kaže: „Za se cajte z vama ja nikaj ne bi dal, za se peneze na svetu mi ne bi bilo žal,

                                              da me z vama zatvore u planinarski dom, vi za navek u srcu ste mom.“

Prvih 20 godina je iza nas, a nadam se da ćemo kao i do sada zajedno planinarati, slaviti, pjevati, kartati bolovati, tugovati, svađati se i miriti, te  podržavati i uvažavati jedni druge.

Želim svima nama još puno godina zdravlja, hodanja  i druženja,  i da se svi zajedno nađemo za 20 godina!

Marijan Herceg

Plan aktivnosti

 

 

 

15.01. Zapadna Medvednica

 

22.01. Vincekovo kod Drageca

 

05.02. Samoborsko gorje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brojač posjeta

355257
Danas
Ovaj mjesec
Ukupno od 1.3.2014.
70
2198
355257

RizVN Login